sobota, 14 lipca 2012

Chleb pszenny na drożdżach


Witajcie,
Ile razy zdarzyło się Wam, że chleb w dniu kupienia był pyszny i chrupiący, a następnego dnia już niestety twardniał i smakował jak sucharek? Nam niezliczoną ilość razy. Dlatego też postanowiłyśmy upiec chleb. I nie zawiodłyśmy się. Jest miękki, puszysty i do tego długo smakuje jak świeży.  Co ważne, nie trzeba robić do niego zakwasu, ani używać maszynki do pieczenia chleba.  Nadaje się także dla osób będących na diecie, ponieważ wyrabia się go z mąki pełnoziarnistej, która zawiera dużo błonnika i  cennych witamin. Oryginalny przepis znajdziecie tu. Polecamy serdecznie.

Składniki na 1 bochenek:
3 szklanki mąki pełnoziarnistej
20 g świeżych drożdży
¼ szklanki ciepłego mleka
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
*opcjonalnie (nie ma w oryginalnym przepisie): pestki dyni, pestki słonecznika

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży: w tym celu rozkrusz drożdże do miski i zalej je ciepłym (ale nie wrzącym) mlekiem, delikatnie wymieszaj do rozpuszczenia.  Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

2. Do zaczynu dodaj: przesianą mąkę, ciepłą wodę, sól, oliwę, miód oraz garść pestek słonecznika i dyni. Zacznij wyrabiać ciasto, powinno być gładkie i nie przyklejać się do dłoni. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki, a gdy jest zbyt twarde, odrobinę wody. Konsystencja ciasta powinna przypominać w dotyku plastelinę :). Po wyrobieniu przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.


3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość uformuj bochenek.  Włóż do wysmarowanej masłem keksówki (jeśli masz formę silikonową, nie musisz jej natłuszczać) i odstaw na kolejną godzinę, aż ciasto ponownie wyrośnie. Wyrośnięty bochenek natnij na wierzchu (nie pęknie podczas pieczenia), możesz go również posypać pestkami dyni.



4.  Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ̊C przez 45 minut, lub do zrumienienia chleba. Jeśli nie masz pewności, czy bochenek jest gotowy, nakłuj  go drewnianym patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy – chleb jest gotowy. Smakuje bardzo dobrze za równo na ciepło (posmarowany masłem), jak i na zimno.
Smacznego

Nasze oceny:

Basia: Chleb wyszedł naprawdę pyszny i długo był świeży. Jednak na taką ilość łyżeczka soli to za mało. Następnym razem dodam dwie. Moja ocena: 8/10.

Julka: Bardzo dobry chleb! Jedyny jego minus to mała zawartość soli, co spowodowało mało wyrazisty smak. Moja ocena: 7/10.

2 komentarze:

  1. Wiadomo, że domowy chlebuś nie ma porównania, Wasz wygląda super i te ziarna, ja czasami kupuję gotową mieszankę do wypieku z lidla, szybko się robi, a chlebek bardzo dobry:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy:)Nie da się ukryć, że trzeba poświęcić trochę czasu na wyrób takiego chleba, ale smak jest nieoceniony. Z chęcią kiedyś wypróbujemy polecaną mieszankę.:) Pozdrawiamy.

      Usuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter